reklama

Aj ja mám vysoký cholesterol.... no a čo?

Upozornenie: Čítať iba na vlastné riziko. Autor článku nepreberá žiadnu zodpovednosť za zlepšenie vášho zdravia (číslo účtu pošlem emailom :). Autor článku iba chce rozšíriť obzory, podať iný pohľad na vec, poprípade naštvať pár doktorov, aby sa začali viac samovzdelávať. Každý z nás ma právo sám sa rozhodnúť, čomu uverí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (86)
Obrázok blogu

Niekedy si pripadám ako „bořič mýtů“, ale čo narobím, keď moje zvedavé ja stále vyňuchá prekvapujúce či dokonca revolučné informácie, ktoré sú v rozpore so všeobecnou mienkou. A o to smutnejšie je, že tou všeobecnou mienkou (a starými informáciami) sa riadi aj mnoho doktorov. Preto som sa rozhodol, že napíšem článok, ktorý snáď niekomu pootvorí oči, aby prestal slepo nasledovať rady „skúsených odborníkov“. Určite pre niekoho bude poburujúci. Možno budem aj obvinený zo zavádzania, či nekvalifikovaného a ľahostajného prístupu k veci. Nasledujúce informácie sú však z kvalitných zahraničných zdrojov. Internetové odkazy na ne uvádzam na konci článku. Dlhoročné štúdie a výskumy, z ktorých čerpám, farmaceutický priemysel nechce akceptovať a priam diktujú vedcom aký výsledok objaviť. Prečo? Pretože v dnešnom svete je biznis s tabletkami viac ako ľudské zdravie. Ale veď ktosi raz povedal, že: „rast poznania závisí iba na nesúhlase“, a kvôli tomuto vznikol aj tento článok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O problematike cholesterolu už toho bolo popísané neúrekom. Dlhý čas som sám veril, že v týchto vodách už nič nenamútim. Nič sa nezmení. Veď každý doktor to hovoril. Veď skoro v každom časopise sa o tom píše. Vysoký cholesterol spôsobuje srdcovo-cievne ochorenia. LDL (alebo tzv. „zlý“ cholesterol) treba znižovať. Živočíšne tuky (steaky, vajíčka, maslo..) nie sú prospešné pre naše zdravie. Áno, všetci sa na tom zhodli. Teda skoro všetci.

Dr. Uffe Ravnskov, ktorý študuje cholesterol už viac ako dvadsať rokov určite nie. Dr. Ravnskov, ktorý je zakladateľom siete „The International Network of Cholesterol Skeptics“, napísal viac ako 80 vedeckých dokumentov a niekoľko kníh týkajúcich sa cholesterolu (napr. „Fat and Cholesterol are Good for You“ , alebo „Cholesterol Myths“). Zastáva názor, že anticholesterolové kampane sú jedným z najväčších omylov lekárskej vedy. Dovolím si ho citovať:„Tieto kampane sú založené na mylnom názore, že jedlá s vysokým obsahom živočíšnych tukov a vysoký cholesterol majú za následok aterosklerózu (kornatenie ciev) a choroby srdca. Je to omyl, pretože vysoký cholesterol sám o sebe nie je zdraviu nebezpečný. Skôr naopak. Je zdraviu prospešný. Napríklad, vysoký cholesterol chráni pred rakovinou a infekčnými ochoreniami. Takže milióny zdravých ľudí po celom svete berú tabletky, ktoré môžu spôsobiť svalovú slabosť, problémy s pamäťou, zlú náladu, impotenciu, bolesť v nohách a rakovinu. No väčšina doktorov o tom nevie, keďže sú zavádzaní (alebo sa vedome nechávajú zavádzať, pozn. autora) farmaceutickými spoločnosťami a ich výskumom.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dr. Ravnskov ďalej uvádza, že ešte ŽIADNA štúdia nedokázala, že živočíšny tuk spôsobuje ochorenia srdca. Viac ako tridsať štúdií však dokazuje, že pacienti s problémami srdca nekonzumovali viac živočíšneho tuku ako zdraví ľudia a minimálne 8 štúdií pacientov s mozgovou príhodou objavilo, že jedli dokonca menej živočíšneho tuku ako bežná populácia.

Preto je namieste zbaviť niektoré potraviny nálepky "životu nebezpečné". Napríklad tak dlho odsudzované a zatracované vajíčka, ktoré sú bohatým zdrojom cholesterolu. A čo ak ho obsahujú preto také množstvo, lebo práve cholesterol je potrebný k vzniku živého zdravého organizmu. Môžeme zjesť aj dvadsať týchto cholesterových bomb denne a stále si udržiavať náš cholesterol v normálnej hladine (ak vôbec nejaká hladina existuje, ale o tom sa dočítate nižšie). Tu treba zdôrazniť, že práve naša pečeň produkuje väčšinu cholesterolu putujúceho po našom tele. Teda ak nebudem prijímať cholesterol prostredníctvom stravy, pečeň si aj tak vytvorí potrebné množstvo. Alebo obrátene, cholesterol prijímaný stravu má minimálny vplyv na hladinu cholesterolu v našom tele. Neveríte? Ani sa Vám nečudujem, keď vo všetkých časopisoch čítate pravý opak. Existuje však veľa iných faktorov majúcich na to vplyv. A navyše, Dr. Ravnskov tvrdí, že aj keby nám náš cholesterol stúpol, niet sa čoho obávať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo je to teda ten cholesterol?

Väčšine ľudí (donedávna vrátane mňa) sa pri slove cholesterol hneď vybaví silná asociácia so slovom TUK. Hlavne tuk živočíšny. Veď ak budem papať veľa masla či vajíčok, zvýši sa mi cholesterol. Ak sa mi zvýši cholesterol, mám veľký nábeh na upchanie ciev. Aby som tomu predišiel (keďže ja maslo a vajíčka ľúbim), navštívim doktora, aby ma skontroloval. Doktor urobí testy. Cholesterol vysoký. Keďže ja som už sčítaný človek a kde tu som aj začul čosi o dobrom HDL a zlom LDL cholesterole, tak ho poprosím, aby mi to špecifikoval. Dozvedám sa, že LDL cholesterol mam vysoký. Začínam mať obavy. Dokonca pri každodennom ležaní pred telkou začínam cítiť, ako sa mi upchávajú cievy. Určite za to môžu tie vajíčka! Zájdem opäť za doktorom. Doktor predpíše medicínu. Ja ležím pred telkou konečne spokojný a farmaceutická spoločnosť, ktorá na mne zarobila, tiež. Klasický scenár, že? No s množstvom nepresností, dezinformácií či terminologicky zle interpretovanými pojmami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže, prvá vec, ktorú treba zdôrazniť. Neexistuje žiadna hladina cholesterolu v krvi. Nasledujúce informácie sa vedome posnažím čo najviac zjednodušiť. Cholesterol nie je rozpustný vo vode (čiže ani v krvi), takže musí byť transportovaný po tele prostredníctvom malých čiastočiek pod názvom „lipoproteíny“. Existuje množstvo rôznych lipoproteínov, rôznej veľkosti. Nás predovšetkým zaujímajú low-density lipoprotein (LDL)high-density lipoprotein (HDL). Už svitá? Nie? Ideme ďalej.

Tieto lipoproteíny popri cholesterole roznášajú po tele aj rôzne tuky, ktoré prijímame prostredníctvom stravy. Napríklad nasýtené tuky (vajíčka, maslo, kokosový olej..), polynenasýtene (orechy, ryby, slnečnicový olej..) a mononenasýtené (olivový olej). Takže ak zjeme niečo mastné s obsahom cholesterolu a napríklad živočíšneho tuku, oba sú roznášané po tele cez lipoproteíny.

Otázka. Kedy teda nastane vyššie spomínaná premena tuku na cholesterol?

Odpoveď. Nenastane. Cholesterol sa nevytvára z tuku. Ajkeď sa môže radiť medzi tuky, cholesterol je samostatná unikátna a prospešná substancia steroidnej povahy. Takže cholesterol a nasýtený či živočíšny tuk nie sú totožné "chemikálie". Tak prečo potom konzumácia živočíšneho tuku zvyšuje tvorbu cholesterolu v pečeni ako sa všade hlása?......Nezvyšuje. Nedochádza k tomu.

Čo je teda cholesterol? Akokoľvek zjednodušene to bude znieť, cholesterol je proste cholesterol. Substancia nevyhnutná k tvorbe nových buniek. Táto funkcia je zrejme jednou z najdôležitejších. Bez cholesterolu by nedošlo k náhrade zničených, poškodených buniek v našom tele. Takže žiadny strašiak. Ďalej, bez cholesterolu by sme nemohli vytvárať tak potrebný vitamín D získaný zo slnka prostredníctvom kože. Cholesterol je nevyhnutnou súčasťou pri tvorbe rôznych hormónov v našom tele. Takisto je nápomocný pre pamäť, či spánok. Aký je teda rozdiel medzi LDL a HDL? Nech sa páči, pokračujeme ďalej.

LDL - zlý cholesterol alebo zlý výskum?

Ako ste už možno vytušili, LDL teda nie je cholesterol. Je to vlastne proteín. Proteín, ktorého úlohou je roznášať cholesterol (teraz pozor) z pečene do tkanív. Takže ak dôjde v našom telíčku k nejakému zápalu, ktorý nám ničí tkanivo, vďaka LDL, ktorý nesie na sebe cholesterol, môžeme tieto zničené bunky nahradiť novými. Preto aj LDL dostal reputáciu „zlého“ cholesterolu, keďže berie cholesterol z pečene a roznáša ho po tele. To sa mu stalo osudným, aj keď to pravdepodobne chudák myslí dobre a snaží sa nám iba pomôcť.

Odhliadnuc od všetkých štúdií, poďme sa nad tým na chvíľku zamyslieť zdravým sedliackym rozumom. Pýtam sa, prečo by naše vlastné telo (a povedali sme si, že väčšina cholesterolu je tvorená našou pečeňou), už dlhé veky tvorilo chemikáliu, ktorá by nám mala ubližovať, privodiť upchanie ciev a infarkt? Haló! Evolúcia nefunguje takýmto spôsobom. Naše telá samy o sebe neprodukujú substancie, aby nás potom zabíjali, alebo nám spôsobovali ochorenia.

A rovnakým spôsobom ako LDL získalo reputáciu zlého chlapíka, HDL zas toho dobrého. HDL získalo falošný obraz tým, že odoberá cholesterol z buniek a tým nás vraj chráni. Opäť to nie je úplná pravda. HDL daný cholesterol neodstráni von z tela. Nezbavuje sa ho. HDL ho iba transportuje (teraz pozor) späť do pečene, aby mohol byť zrecyklovaný, keďže je to pre telo ekonomickejšie ako vytvoriť nový. Všimli ste si tú rovnováhu? LDL z pečene do tela k bunkám, HDL „starý, opotrebovaný“ cholesterol z buniek späť do pečene. Mne sa to osobne zdá dosť logické.

V tomto bode by som ukončil môj prvý diel. Predtým však, než sa vrhnete na chladničku a bez výčitiek vyjete všetku masť, maslo a vajíčka, vás musím stopnúť. Je to komplikovanejšie. Počkajte si na ďalšiu časť.

To be continued...

Odkaz:

http://www.thincs.org/links.htm

Radovan Gergeľ

Radovan Gergeľ

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  6x

"Jednou z prvých povinností doktorov je vzdelávať masy nebrať lieky.."(Sir William OSLER, častokrát nazývaný aj Otec Modernej Medicíny). Nie som žiaden doktor, či špičkový atlét, nerobím výskumy pre Slovenskú Akadémiu Vied, nemám plnú stenu diplomov...no mám zdravý rozum, snahu o tie najkvalitnejšie informácie a oči otvorené.Viac na: radyactive.sk. Zoznam autorových rubrík:  Logikou k zdraviu...Logikou k športu...Súkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu