Prečo sypeš tú chemiu?

Autor: Radovan Gergeľ | 25.2.2012 o 17:58 | (upravené 25.2.2012 o 22:01) Karma článku: 12,01 | Prečítané:  15065x

„Dúfam, že proťak si vzal!“ skríkol mongolský bojovník na svojho druha v zbrani, ktorý usilovne balil veci pred ďalšou výpravou kdesi uprostred vyprahnutej suchej stepi. „Jasnačka, bez neho ani na krok. To radšej šabľu zabudnúť!“ odvetil kolega tľapkajúc koženú brašnu po okraj naplnenú akýmsi bielym sypkým práškom – proteínom. Títo dvaja bojovníci dobre poznali výhody bielkovín. Pred osemsto rokmi. Poznáte ich vôbec dnes?

Sušené mlieko sa môže zdať ako relatívne moderný vynález, svoje skutočné korene má už u Mongolov a ich mocného vládcu Džingischána. Mongolský bojovníci údajne nechávali  odpariť mlieko na slnku, aby z neho následne získali  kriedo – bielu substanciu, ktorú so sebou brávali na ich dlhé ťaženia. Nízko-sacharidová strava spolu s vysokým príjmom bielkovín (s dôrazom na mliečny proteín) bola vraj jedným z faktorov Džingischánových úspechov  v boji. Mongoli dokázali prežiť dlhšie obdobia s minimom jedla a vody. Celé vojská mohli bezpečne kempovať bez jediného obláčku dymu, keďže nepotrebovali oheň k príprave stravy. V porovnaní s ich protivníkmi, Mongoli boli oveľa zdravší a silnejší. Konzumovali stravu bohatú na mäso, mlieko, jogurt a ostatné mliečne produkty. Proti ním často krát stáli chlapi, ktorí žili iba na kaši z rôznych obilnín. Táto strava roľníckych bojovníkov sa odrazila na ich zdravotnom stave.  Kosti zostávali zakrpatené, zuby pokazené a ich telesné schránky boli slabšie a náchylnejšie k chorobám. Naopak, mongolskí vojak jedol prevažne bielkoviny, čím mu silneli kosti a zuby. Na rozdiel od vojakov odkázaných na sacharidovú stravu, Mongoli dokázali ľahšie vydržať bez jedla.

Ak sa pohneme v čase, osobou zodpovednou za objavenie novodobého  sušeného mlieka bol pravdepodobne Gail Borden. V roku 1856 „otec moderného mliečneho priemyslu“, ako ho nazývali, získal patent na kondenzovanie mlieka. Proces zahŕňal varenie mlieka v hermeticky uzavretých vákuových nádobách. V roku 1867 sa na trh dostala prvá dojčenská výživa (sušené mlieko s prídavkom múky a cukru) pod vedením slávneho Henri-ho Nestlé.

Proteínový prášok bol prvým suplementom, ktorý kulturistická komunita uvítala s otvorenou náručou, veď koniec koncov svaly sú zložené z proteínov.  Na trh sa dostalo veľa proteínových formúl, no jednou s najvýznamnejších bol Blair´s Protein. Tento produkt obsahoval veľké množstvo bielkovín, veľa tuku a bol vyrobený z mlieka a vajec. Blair vyhlasoval, že jeho proteínový prášok je zložením identický s ľudským materinským mliekom (čo samozrejme nebol). Tento výrobok získal na sláve propagáciou kulturistickým a výživovým guru Vince Gironda, ktorý trénoval prvého Mr. Olympia (najprestížnejšia medzinárodná kulturistická súťaž sveta) Larry-ho Scott-a.

No vráťme sa späť od kulturistiky do reality. Nechcem vás ťahať do oblasti, ktorú sám až na toľko neobdivujem a nedávam za príklad zdravia či správnej a využiteľnej telesnej stavby. Týmto historickým okienkom som chcel iba zdôrazniť minulosť proteínových práškov, ktoré pomáhali dobíjať svet, vyhrávať občianske vojny, kŕmili deti, zaistili prežitie ľudského druhu a dodávali do stravy najdôležitejšiu základnú živinu a stavebnú jednotku – bielkoviny. Existuje však mnoho ďalších pozitívnych  (a modernejších) dôvodov, prečo sú proteínové prášky tak hodnotné. Hodnotné pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoju kondíciu, športové výsledky, či IBA schudnúť do plaviek.

Výhody proteínových práškov

Jednou z najväčších výhod je praktickosť. Vo svete kde je skoro každý z nás ohýbaný ťarchou rušného života, kde si ľudia nevedia nájsť čas už skoro ani na dýchanie, nie to na prípravu vysoko-bielkovinového jedla, je praktickosť veľmi užitočnou vlastnosťou. S „vysušeným mliekom“ je pravdepodobnosť kontaminácie baktériami veľmi malá. Tieto produkty môžu byť skladované mimo chladničky (keďže boli zbavené vlhkosti, baktéria nemajú vhodné prostredie na rozmnožovanie). Preto hodiť pár lyžíc proteínu do „šejkra“, uzavrieť, vložiť do tašky a zobrať na cesty predstavuje ideálne praktické riešenie. A to tu ešte nepíšem (nie je na to priestor) o skvelých šejkoch ktoré sa dajú vykúzliť pridaním pár ďalších zdravých ingrediencií, keď sú za pár minút na svete chutné a nutrične plnohodnotné raňajky.

Ďalším pozitívom  je fakt, že práškový proteín vám umožňuje presnejšie nasledovanie vášho nutričného plánu. Napríklad pri snahe o úbytok telesného tuku sú bielkoviny základným elementom, ktorý musí byť zvýšený. Ak to neurobíte, môže dôjsť až k strate svalovej hmoty, čo je kontraproduktívne (menej svalovej hmoty = menej aktívnych „požieračov“ energie prijímanej stravou = nižší metabolizmus = celé zle). Medzi ďalšie výhody patrí:

  • Proteín pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, čím napomáha potláčať chuť na opätovné jedenie (prežieranie) a vytvára pocit sýtosti. Pomáha teda k správnemu vylučovaniu inzulínu.
  • Pomáha tiež optimalizovať náš príjem ostatných živín, sacharidov, vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu.
  • Podporuje imunitný systém tým, že obsahuje imunoglobulíny (látka bielkovinovej povahy, ktorá napomáha obrane organizmu, proteín s protilátkovou aktivitou).
  • Striktná kontrola nezávadnosti a čistoty (treba si však vyberať tie správne značky). Čo sa však nedá povedať o väčšine bežne dostupných výrobkov ako napríklad trvanlivé pečivá, rôzne cukroviny, čipsy, ktoré obsahujú veľmi škodlivé „trans mastné kyseliny“ a kde kontrola je akýmsi spôsobom obídená (ďakujem mojej profesorke chémie za upozornenie na tento fakt).
Môžem kľudne pokračovať ďalej, napríklad v problematike laktózy. Moderné postupy spracovania povedzme srvátkového proteínu umožňujú vytvoriť produkt, ktorý bez akýchkoľvek problémov môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou na laktózu. Stačí si len vybrať ten správny produkt. Samozrejme konzumácia vyprážaných kuracích krídel a zmrzliny vám dodá tiež bielkoviny, ale ako bonus dostávate veľa zbytočných a prázdnych kalórií, ktorým sa práve chcete vyhnúť pri chudnutí.

Tento článok však nemá byť návodom ako schudnúť. Informácií o tom je všade habadej (a kto sa nevie v nich vyznať, spýta sa ma). Mne sa jedná iba o popretie základného mýtu, že tie vedierka, ktoré vidíme na pultoch obchodov s doplnkami výživy sú iba pre kulturistov, ktorí si nimi navyše ničia zdravie. Takže oprava. Tie vedierka obsahujú ingrediencie, ktoré kvalitou a čistotu často krát viacnásobne prevyšujú väčšinu produktov, ktoré vidíme dennodenne v televíznych reklamách. A ktoré s úsmevom na tvarí dennodenne dávame jesť naším (zatiaľ vaším) deťom.

Tu sa chcem chvíľu zastaviť a porovnať jeden takýto produkt so srvátkovým proteínom, ktorý používam ja.

BEBE Brumík Raňajky (marhuľovo-tvarohový)

Ingrediencie: cereálie 29% (celozrnná pšeničná múka 15,5%, pšeničná múka 13,5%), glukózo-fruktózový sirup, rastlinný olej, vajcia, cukor, stabilizátor (glycerol), sušené mlieko odtučnené 2,2% a plnotučné 1,4%, emulgátory (estery mono- a diglyceridov mastných kyselín s kyselinou mliečnou, estery propán-1,2-diolu s mastnými kyselinami), sušený tvaroh 1,1%, kypriace látky (dihydrogéndifosforečnan sodný, hydrogénuhličitan sodný), maltodextrín, dextróza, sušené marhuľové pyré 0,6%, jedlá soľ 0,23%, regulátor kyslosti, kakaový prášok so zníženým množstvom tuku, arómy.

Výživové hodnoty na 100g

Jedna dávka:

1 Brumík 45g

Energetická hodnota

1575 kJ/375 kcal

708 kJ/169 kcal

Bielkoviny

6,1 g

2,7 g

Sacharidy

z toho cukry

56,5 g

25,5 g

25,5 g

11,5 g

Tuk

Nas. MK

14,5 g

4,1 g

6,5 g

1,8 g

Vláknina

2,0 g

0,9 g

Sodík

400 mg

180 mg

B)

REFLEX INSTANT WHEY (čokoláda)

Ingrediencie: výberová zmes bielkovín (natívny srvátkový izolát, ultra filtrovaný srvátkový koncentrát, peptidicky viazaný glutamín,  hydrolyzovaný srvátkový proteín), aróma, prírodné farbivo, kakaový prášok so zníženým obsahom tuku, umelé sladidlá (acesulfam-K, sukralóza), komplex tráviacich enzýmov, sójový lecitín, probiotický komplex.

Výživové hodnoty na 100g

Jedna dávka: 25g

Energetická hodnota

1639kJ/387kcal

410 kJ/97 kcal

Bielkoviny

80 g

20 g

Sacharidy

z toho cukry

6,4 g

3,9 g

1,6 g

1,0 g

Tuk

Nas. MK

4,3 g

1,4 g

1,6 g

1,0 g

Vláknina

1,4 g

0,4 g

Sodík

180 mg

45 mg

Pri porovnaní nutričného hľadiska týchto dvoch nazvime to „raňajkových či poobedňajších snackov“ je očividné, že vyhráva „sypačka“ (ako ju s neúctou hanlivo a neinformovane volá väčšina ľudí) nad chutným „neškodným“ koláčikom v tvare nevinného macíka s plnkou vo vnútri.

Pri porovnaní procesu výroby vidíme ďalší gól v bráne chlpáča. Väčšina jeho ingrediencií prešla vysokým stupňom tepelnej a inej úpravy, pri ktorej sa ničí bioaktivita aspoň toho mizivého percenta prospešných látok, ktoré obsahuje a ktoré tak vehementne propagujú v reklame (som plný mlieka! tvarohu! a pod.). A tak nám na konci zo „zdravej pochúťky“ na raňajky, ostáva jedno veľké NIČ v tvare medveďa. Žiadne mlieko. Žiaden tvaroh. Žiadne marhule. Iba zmes cukrov poprepletaných s pšeničnou múkou (a môže byť aj 110% celozrnná - nič to nemení na veci, ale o tom som už písal v inom článku), regulátormi a kypriacimi  látkami.

Naopak výrobný proces daného „proťaku“ je založený na priamej filtrácií čerstvého kravského mlieka cez špeciálne membrány a to za teplôt, ktoré neprekročia 10 stupňov Celzia. Používaním nízkych teplôt je dosiahnutá vysoká biologická aktivita výsledného proteínu, ktorá ide ruka v ruke so využiteľnosťou v našom tele. Týmto sa napríklad výrazne odlišuje od štandardne ponúkaných „whey“ proteínov, ktoré sú vyrábane z tepelne upravenej srvátky. Ale ani to nie je predmetom týchto riadkov. Nie som žiadnym dílerom. Iba viem si vybrať kvalitu a poradiť ostatným, ktorí o to majú záujem.

Čo bolo vlastne cieľom môjho článku? Začnem s tým čo nebolo. Určite nechcem navodiť dojem, že proteínový prášok je treba sypať deťom od útleho veku, aby so šejkrami v ruke pobehovali cez veľké prestávky v škole a porovnávali kto ma lepšiu príchuť. Nie. Božechráň. Deti MUSIA prijímať bielkoviny v najprirodzenejšej forme a to v tuhej strave. BODKA.

Avšak počas dospievania, sa zvyšujú nároky tela na bielkoviny. Čím sme starší, silnejší, svalnatejší, aktívnejší a hlavne zaneprázdnenejší, tým ich potrebujeme viac. A paradoxne ich jeme menej. Správame sa ako keby sme boli stále deti. Dávame radšej prednosť obilninám, cereáliám, zemiakom, chlebu, cestovinám a plneným macíkom, ktoré obsahujú menejcenné bielkoviny (neobsahujú všetky potrebné esenciálne aminokyseliny). Jedným z následkov je potom aj strata svalovej hmoty a prírastok telesného tuku.

Dostávame sa pomaličky k podstate. Mojím cieľom bolo vytvoriť priestor na zamyslenie sa každého rodiča, čo dovolí konzumovať svojím deťom. Osobne by som zakázal (možno sa mi to raz aj podarí) vysmiaté reklamy plné šťastia na inferiórne produkty, ktoré hrajú vabank s naším zdravým (Brumík, Coca-cola, margaríny, ovocné džúsy atď). Čo je horšie, klamom ponúkajú veľmi scestný pohľad na zdravú výživu a dávajú zlý príklad pre výchovu detí našich (vašich) detí. Nečudujme sa potom, že nám mládež rok čo rok priberá viac a viac.

Na druhej strane nechcem tu vyzdvihovať proteínový nápoj do neba (aj keď z môjho osobného pohľadu by si zaslúžil). Stále sa jedná iba o doplnok výživy. Základom je kvalitná tuhá strava. No veľa ráz na jej prípravu naozaj nie je čas. Práve v tej chvíli (ak samozrejme nepočítam tréningovo aktívnych ľudí s väčšími nárokmi) je proteínový nápoj tou pravou alternatívou. Stokrát lepšou ako bageta z pumpy. Veď aj mongolskí bojovníci to tak robili.

Takže nabudúce ak vás niekto (s plnou špajzou Bebe Zlého Rána či Brumíka) okríkne prečo berieš tie „sypačky“ plné chémie, viete kam ho máte poslať.

Do Mongolska...alebo za mnou :-)

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?