Tekuté cukríky

Autor: Radovan Gergeľ | 13.9.2011 o 19:53 | (upravené 13.9.2011 o 20:54) Karma článku: 13,10 | Prečítané:  5617x

Rodinka sa chystá raňajkovať. Mama s úsmevom na tvári krája chlieb (aj na ten by som mal výhrady), natiera ho niečím žltkastým (určite nejaký „zdravý, srdcu prospešný“ margarín), otec zatiaľ vyberá čerstvé pomaranče, dáva ich odšťavovať...zrazu abraka - dabra....v ruke už drží krabicu od džúsu a nalieva ho deťom do pohárov. Slnečné lúče dotvárajú atmosféru. Všetci šťastní – okrem ich krvného obehu, ktorý opäť ako každé ráno musí bojovať s tekutým cukrom prijatým prostredníctvom nevinne vyzerajúceho džúsu.

Skúste sa nabudúce dobre pozrieť na skutočný percentuálny obsah toho tak nádherne zobrazeného ovocia na krabici...a až potom zistíte čo skutočne pijete! (pri džúse na snímke to bolo okolo 8% z celkového množstva)Skúste sa nabudúce dobre pozrieť na skutočný percentuálny obsah toho tak nádherne zobrazeného ovocia na krabici...a až potom zistíte čo skutočne pijete! (pri džúse na snímke to bolo okolo 8% z celkového množstva)

Ale veď ja pijem „pravý 100% džús“, nie ten žltý (oranžový, červený..) nápoj ktorý je vyrobený iba z koncentrátu. Môj má predsa sto percent! Čiže neostáva veľa miesta pre ďalšie ingrediencie. Alebo ostáva? Navyše píšu, že je vyrobený bez použitia chémie a bez pridaného cukru! Určite je plný vitamínov, antioxidantov! Určite je prospešný pre moje zdravie! Videl som to v reklame, tá rodinka vyzerala tak šťastne, neklamali by...či? (nesmejte sa, áno, niektorým stačí vidieť iba úsmev v reklame, aby si utekali kúpiť daný výrobok).

Zamysleli ste sa niekedy prečo džús z krabice od určitej značky má stále tu svoju rovnakú identickú chuť? Ako je to možne? Veď ak kúpime pomaranče z obchodu a vytlačíme ich, majú stále inú chuť v závislosti od daných pomarančov, ich sladkosti, obdobia zberu a krajiny kde vyrastajú.

Opäť nám niekto niekde nejako klame, alebo prinajmenšom nehovorí úplnú pravdu, či zatemňuje skutočnosť. A určite má na to aj pádne pohnútky. Žeby prachy?

Skúsim teda trocha rozsvietiť. Dôvod prečo tomu tak je, spočíva v logickom závere, že v džúse kúpenom z obchodu je viac chémie (a menej prírody) než by sme čakali. Pre nás je príprava krabicového džúsu veľmi jednoduchá. Pozbierajú sa pomaranče. Vytlačia sa. Nalejú do krabíc a hotovo. Avšak reálny proces spracovania pomarančov a ich premena do tekutého skupenstva je o niečo zložitejšia. Ako by aj bolo možné, že doma odšťavené džúsy vydržia oveľa kratšie ako tie krabicové. Skúste sa zamyslieť nad tým, ako uskladňujú džús obrovské spoločnosti, ktoré ho týždenne vyrobia toľko, že by v pohode zaplavili aj malú dedinu (vymýšľam si, ale to množstvo je obrovské). Priznám sa, že ja som to tiež nevedel. No po prečítaní pár zaujímavých článkov (odkazy nájdete na konci), už v tom mám jasnejšie.

Do hry nám vstupuje element, ktorý má na svedomí kazenie akýchkoľvek potravín. Áno, hovorím o kyslíku. Ten je úhlavným nepriateľom spoločnosti na výrobu džúsov, ktoré uchovávajú svoje tekuté ovocie vo veľký nádržiach a chcú, aby bolo k dispozícii počas celého roka. Musia sa ho teda zbaviť. Týmto špeciálnym procesom však dochádza aj k strate určitých látok dodávajúcich chuť. Budem citovať zo spomínaných textov:

„Keď je džús zbavený kyslíka, dochádza rovnako ku strate chemikálií dodávajúcich chuť. Spoločnosti preto najímajú firmy, ktoré sa zaoberajú chuťou a vôňou (presne tie isté, ktoré vytvárajú parfumy pre Dior-a alebo Calvin Klein-a), aby pripravili „príchuťové balíčky“, ktoré sa dajú späť do džúsov, aby chutili ako čerstvé. „Príchuťové balíčky“ nie sú uvedené na etikete ako pridaná ingrediencia, pretože technicky sú odvodené z pomarančových esencií a oleja. Ale ľudia z branže vám povedia, že tieto „príchuťové balíčky“ sa nepodobajú ničomu, čo môžeme nájsť v prírode.“

Takže, práve tieto balíčky dávajú džúsom ich jedinečnú, nezameniteľnú a stále rovnakú chuť, kdekoľvek na svete kúpite tú istú značku. Dokonca spoločnosti na výrobu džúsov premohli aj počasie, ročné obdobia a sezóny zberu, keďže ich džúsy môžu byť uskladnené bez prístupu kyslíka po dlhú dobu. Chyba však nastala v spomínanom samotnom procese, kedy dochádza okrem kyslíka aj k strate originálnej prírodnej chuti. A nakoniec je táto originalita zamenená chémiou, kde si kupujúci pod vianočným stromčekom svojich chuťových pohárikov nájde iba „príchuťový balíček od Diora“.

Možno si niekto povie, že sa to deje iba v Amerike, u nás sú prísnejšie kontroly a MOŽNO má aj pravdu. Do hry (tej istej) nám teda vstupuje ďalší element. Oveľa silnejší a nebezpečnejší. CUKOR. Lepšie povedané jeho prehnaná konzumácia. Práve obsah cukru v nevinnej vyzerajúcej škatuľke džúsu je dôvodom, prečo napr. Dr. Mercola neodporúča piť džúsy.

Dr. Mercola na svojej stránke píše: “pitie pomarančového džúsu, či už čerstvo odšťaveného alebo krabicového, v skutočnosti vôbec nie je tak zdravé ako to znie (a vyzerá v reklame, pozn. autora). Pomarančový džús je jedným z top piatich „zdraviu prospešných“ potravín (len pre zaujímavosť, tými ďalšími sú chlieb, pasterizované mlieko, sója a varenie s rastlinným olejom), ktorým odporúčam sa radšej vyhnúť. Najmä v prípade ak ste obézni, alebo máte iné zdravotné problémy ako vysoký krvný tlak, inzulínová rezistencia, rakovina a pod.“

Ďalej hovorí, že aj keď čerstvá pomarančová šťava môže byť dobrým zdrojom vitamínov a iných živín, obsahuje tiež veľké množstvo fruktózy (ovocného cukru). Pohár džúsu obsahuje takmer šesť plných čajových lyžíc cukru a približne polovica z toho je fruktóza. Čiže jedná sa skoro a také množstvo cukru, aké obsahuje plechovka vášho obľúbeného sladeného nápoja. Tento pohár zaplaví náš systém s 25 gramami fruktózy, čo je viac než by sme mali denne skonzumovať. Navyše musíme rátať aj s faktom, že fruktóza je prítomná v mnohých spracovaných potravinách. Je teda veľmi ťažké udržať túto hranicu.

Možno sa pýtate, prečo je fruktóza tak zlá, veď sa nachádza v každom ovocí a ovocie treba jesť. Veď aj prehistorickí ľudia konzumovali kvantum ovocia. No pravda sa nachádza kdesi uprostred. Medzi odšťaveným pomarančom z krabice a celým ovocím odtrhnutým priamo zo stromu pri bližšom nahliadnutí nájdeme pár jasných a markantných rozdielov. Po prvé, „krabicový pomaranč“ je vo väčšine prípadov pri odšťavovaní zbavený vlákniny, ktorá spomaľuje naplavenie cukru do krvi. Po druhé, pasterizáciou sa strácajú ďalšie významné nutričné látky ako napríklad antioxidanty. Po tretie, do krabice nám už spomínaný pán Dior pribalil aj „príchuťový balíček“, ktorý (aj keď to na obale neuvádzajú) nie je čisto z prírodných výťažkov. Po štvrté, na odšťavenie napríklad jedného pohára jablkového džús je potrebné odšťaviť až cca. 6 stredných jabĺk. Ruku na srdce. Málokto je schopný zjesť na posedenie 6 celých jabĺk. No takmer každý z nás je schopný vypiť za pár sekúnd pohár džúsu. To je dôvod, prečo je ovocný džús tak nebezpečný. Z krabice je príliš jednoduché zjesť (vypiť) príliš veľa cukru. A stále som ešte nezažal písať o rizikách, ktoré so sebou prináša samotná fruktóza a najmä jej prehnaná konzumácia, ktorú ako vidíme pri krabicovom spôsobe nie je problémom dosiahnuť.

Takže aký je teda zaver? Jesť ovocie alebo nejesť? Piť džúsy alebo nepiť? Možno vás plne neuspokojím mojou odpoveďou, na ktorú Američania majú jedno skvelé spojenie: It depends! Síce neviem ako to presne preložiť (mal som dávať viac pozor na tej angličtine), ale mojou slovenskou odpoveďou je, že záleží na viacerých faktoroch a type ovocia. Ak si športovec s vysokým výdajom, určite ti konzumácia ovocia neuškodí a navyše môže pomôcť urýchliť regeneráciu, dodá rôzne výživné látky, antioxidanty. Pre bežne pracujúceho človeka s minimálnym pohybom bez zdravotných komplikácií, konzumácia toho správneho ovocia (čučoriedky, maliny, brusnice, černice, čerešne, ananás..) je tiež veľmi prospešná. Čo sa týka osôb s nadváhou (či obezitou) a radom zdravotných problémov u tých by som pozornejšie monitoroval príjem fruktózy (a celkovo cukru). To isté platí aj pre džúsy. Zdravých ľudí občasná konzumácia tekutého ovocia určite nezabije. No na druhej strane, ak sa po prečítaní tohto článku už nikdy nedotknete džúsov, garantujem vám, že o nič cenné a výživné neprídete. Sú proste drahé a nestoja za to.

 

 

Zdroje:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/16/dirty-little-secret-orange-juice-is-artificially-flavored-to-taste-like-oranges.aspx?e_cid=20110816_DNL_art_1

 

http://civileats.com/2009/05/06/freshly-squeezed-the-truth-about-orange-juice-in-boxes/

 

http://christinescottcheng.wordpress.com/2010/05/19/tropicana-orange-juice-flavor-packs-and-food-industry-lies/

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?