Aj ja mám vysoký cholesterol....no a čo? (druhý diel)

Autor: Radovan Gergeľ | 30.1.2011 o 22:26 | (upravené 30.1.2011 o 22:40) Karma článku: 13,01 | Prečítané:  5186x

Keďže môj prvý diel o cholesterole sa “rozpredal” dosť rýchlo, bolo už načase zverejniť pokračovanie. Som spokojný, keďže prvá časť “zarobila” kopu kliknutí (snáď aj prečítaní), komentov, kritiky, obvinení, nadávok, ale aj kladných ohlasov o zmene pohľadu na vec. Za všetko som vďačný. To pozitívne od vás ma nakopne pokračovať v  tom, čo robím, to negatívne ma nakopne pokračovať v tom čo robím ešte tvrdšie. Áno, áno je to klišé. Ale pravdivé.

Emócie verzus racio

Nedá mi nevrátiť sa k tomu, prečo som nereagoval na diskusiu. Teda...dlho som premýšľal, čo komu odpísať, zbieral som "obranné" štúdie, kopíroval citáty z rôznych článkov, dokonca v noci pred zaspatím, ak ma niečo napadlo, uložil hneď do mobilu, aby som to mal ráno k dispozícii. Pýtal som sa sám seba, ak toto alebo hento napíšem, čím môžu oponovať, aký argument použijú. Až nakoniec som precitol a pochopil jednu vážnu pravdu. Kdesi som ju už čítal, no nerozumel jej. Autor to spomenul iba tak medzi riadkami, popri všetkých svojich vzorcoch a tabuľkách: Znie asi takto: "V dnešnom svete je debata o zdraví založená, alebo lepšie povedané ovplyvnená skôr emóciami ako samotnou vedou. Ide opäť o naše ego." Baac! Pochopené!

Ruku na srdce. V tejto oblasti ide skôr o to, čo komu vyhovuje. O to, čo chce človek počuť. O to, čo koho za 6 rokov na škole naučili. O to, čo hovorí väčšina. Na každého chlapa je chlap. Na každý názor od fundovaného doktora je protinázor od rovnako fundovaného doktora. Na každú štúdiu je protištúdia. Dnes už ich máme v obehu (nie krvnom) také množstvo, že nie je možné reálne zistiť, kto má pravdu. Bežná populácia po prečítaní nemá možnosť zhodnotiť kvalitu či nekvalitu danej štúdie, či boli použité tie správne placebo skupiny, či bola použitá správna dávka, poprípade časovanie. Väčšina z nás nemá možnosť byť pri každom jednom výskume, aby sme dohliadli nad pravosťou ich vykonávania. Väčšina z nás nevidí do skrytých úmyslov samotných vykonávateľov, ktorí niekedy majú už dopredu nadiktované, čo majú objaviť. A navyše sú prípady, keď ani samotní doktori nevedia presne interpretovať to, na čo prišli. Veď samotná medicína pripúšťa, že je ešte toľko nejasností, čo ako funguje v našom tele. Pripúšťa kopu omylov, zmenených názorov.

Ďalšia vec čo ma zarazila v diskusii bol argument o nedôveryhodnosti článkov, z ktorých som čerpal s obvinením, že autor chce iba zarobiť na predaji vlastnej knihy. Argument hodný piataka základnej školy. Áno, určite chce aj to...a čo? Kto z nás by chcel, aby jeho deti chodili bosé? Ale to neznamená, že jeho objavy a názory sú hneď nesprávne, alebo účelne manipulované, len aby zarobil čo najviac peňazí. A ak by sme aj pripustili tento argument, musí hneď pripustiť fakt, že štát ako taký chce iba zarobiť! Tak prečo nie na predaji liekov, ktoré predstavujú obrovský biznis a pritom väčšinu človek ani nepotrebuje? Prečo nie na manipulovaní výsledkov výskumu? Prečo nie na predávaní vakcín proti tak "hrôzostrašným" chrípkam, ktoré skoro vyhubili celý svet? (dúfam že ste postrehli moju iróniu)

Nechcem tu však zachádzať do politiky, alebo do toho aké úmysly kde prevládajú. Týmto celým, čo ste doposiaľ prečítali, chcem iba zdôrazniť, že je ťažké vybrať si „zdravú“ stranu podľa jediného kritéria a to kritéria s názvom pravda. V tejto oblasti sa veľmi ťažko hľadá. Naozaj ide skôr o to, čomu uveríme. Ktorým odborníkom. Tí už majú čas a znalosti čítať, skúmať, porovnávať a nakoniec správne zhodnotiť existujúce štúdie. Takto som si aj ja vybral stranu, viem koho čítať, kto na koho odkazuje, kde sa stretáva prienik množín rôznych názorov zo sveta zdravia. A veľakrát je múdre nechať si našepkať od toľko omieľaného zdravého rozumu aj napriek tomu, že nemáme pred menom titul Mudr. Alebo môžeme to tiež nazvať šiestym zmyslom. Proste treba si všímať. Treba sa pýtať. Naozaj všetko funguje tak, ako má? Naozaj je svet zdravší za posledné desaťročia? Naozaj napríklad ten veľký boom o škodlivosti saturovaného tuku niekedy z druhej polovice minulého storočia a následná vehementná propagácia sacharidov vo forme cestovín, "celozrnných" výrobkov, zemiakov a ryže (známa potravinová pyramída...tak podobná typu stravovaniu na vypasenia dobytka) urobili ľudí zdravšími? Prečo potom ten markantný nárast obezity, cukrovky, vysokého krvného tlaku, toľko infarktu v čoraz mladšom veku?

Je však nezmyslom tvrdiť, že za všetko môžu lieky na znižovanie cholesterolu. Ako sa dočítate neskôr, tie majú dokázanú účinnosť proti vzniku srdcovo – cievnych ochorení, avšak úplne iným mechanizmom ako tým, že znižujú cholesterol. A plus, sú tu ešte stále nežiadúce účinky týchto liekov. Čiže naše zdravie je v rukách ďalších faktorov, a to kombinácia vysokého príjmu cukru, stresu a s ním úzko súvisiacej chronicky zvýšenej hladiny kortisolu (aj o ňom bude článok), málo pohybu, rafinované potraviny, znečistená voda, pôda, ovzdušie a snáď stovka ďalších. Niektoré aspekty už nezmeníme. Málokto sa odsťahuje do inej krajiny len kvôli čistejšiemu vzduchu či pôde. No niektoré faktory sa dajú ovplyvniť. A o tých aj píšem. Nedá sa však reagovať na všetko v jednom článku. Bežný človek nemá čas čítať tak dlhé litánie. Ale stále si myslím, že je lepšie zapáliť malé svetielko, ako nadávať na tmu. Lepšie napísať kratší článok o zdraví podložený knihami, štúdiami, článkami a ich porovnávaním...ako nechať ľudí čítať scestné rady o zdraví z denníka mínus sedem dni :)

Vznik aterosklerózneho plaku

Konečne sme sa teda dostali k podstate, prečo ste si klikli na tento článok. Minulý diel sme si písali o tom čo je vlastne cholesterol. Či spôsobuje vznik srdcovo - cievnych ochorení (nespôsobuje), akú má súvislosť s príjmom živočíšneho tuku (skoro žiadnu) a niečo o skratkách HDL a LDL. Kvôli krátkosti času a dlhosti môjho úvodu si dnes povieme podrobnejšie, ako je to teda s tým zvýšeným LDL a ako sa nám usádza/neusádza v našich cievach.

Takže, poznáme to. Papám veľa tuku, cholesterol ide hore. Zvýšený LDL cholesterol v našom tele znamená, že je ho tam viac. Logické. Čiže pri putovaní našimi artériami tá kopa „svinstva“ sa prilepí nejako na ich steny, formujúc tam veľké cholesterolové ložisko, nazývané tiež plak. Ten sa postupne zväčšuje a zväčšuje. Zužuje nám to cievu, zhoršuje sa prietok krvi až môže spôsobiť stav, akým je dobre známa angína. Neskôr, ak dôjde k prasknutiu daného plaku, v poškodenom mieste sa vytvorí krvná zrazenina. Tá nám zablokuje tepnu kompletne...a následok už všetci dobre poznáme. Niekto ide pod kytky, niekto do nemocnice.

Bežná populácia vníma upchávanie ciev podobne. Ak si myslíte, že nepatríte do tejto skupiny, určite sa vám aspoň tvorí podvedome asociácia výrazov ako „tuk, zvýšený LDL cholesterol, usádzanie, zužovanie ciev, krvná zrazenina“ so slovom „infarkt“.

No nie tak rýchlo. Prvú vec, ktorú treba zdôrazniť je, že neexistuje jednotná príčina, jednotný faktor spôsobujúci srdcovo – cievne ochorenia (SCO). Ak by existoval, určite by už bol dávno objavený.

Ďalej sa treba tiež popasovať s nasledujúcim:

1. Aj ľudom s normálnou a dokonca nízkou hladinou LDL sa vytvárajú plaky a umierajú na SCO.

Z čoho vyplýva, že máme čo do činenia s chorobou, ktorá sa môže objaviť, aj keď je hladina LDL vysoká, priemerná alebo nízka. Je to hádam prvý prípad, keď normálny level, normálnej (a telu potrebnej) substancie môže spôsobiť chorobu. Teda, ak tomu celému veríte. Ja nie. Celý tento koncept, že normálna hladina látky v krvi môže spôsobiť ochorenie, je v rozpore s biologickou vedou a samozrejme aj zdravým rozumom (mojim obľúbeným). No nechajme to na chvíľu bokom a poďme na problém číslo dva.

2. LDL nedokáže prejsť cez stenu našich ciev.

Rast plakov, alebo povedzme ložísk prebieha primárne vo vnútri cievnych stien. Čiže medzi jej vnútornou a vonkajšou vrstvou. Endotelium – čiže jednotná vnútorná vrstva cievnej steny – je nepriepustná pre LDL. LDL cez ňu dokáže prejsť, až keď dosiahne úroveň trojnásobku svojej normálnej hladiny, tj. 15 mmol/l. Takže ako sa teda dostane „cholesterol“ cez tú stenu? Berte do úvahy, že 99% populácie má hodnotu LDL pod 10 mmol/l.

Odpoveďou je: nemôže sa cez ňu dostať. A ak by aj mohol, máme tu problém číslo tri.

3. Rozmiestnenie plakov v cievach.

Plaky sú nenápadné poškodenia cievnych stien, nevyskytujú sa však kdekoľvek, po všetkých cievnych stenách. Čiže ak sa držíme hypotézy, že LDL pri zvýšenej koncentrácií sa nejakým tajným spôsobom „pretlačí“ cez cievnu stenu, potom by k tomu malo dochádzať kdekoľvek po cievach. Správne? Čo by sme následne mali spozorovať je zhrubnutie ciev plných LDL všade dookola. No k tomu však nedochádza. Áno, myslíte si správne. Najprv je potrebné, aby došlo nejako k poškodeniu cievnej steny a následne sú už dvere pre LDL otvorené, aby sa začal usádzať, keď už to má tak rád. Alebo ináč povedané, začiatok vzniku plaku je závislý od poškodenia endotelia. Samozrejme, niet inej možnosti.

Ak pripustíme vyššie uvedené, musíme hneď pripustiť to, o čo sa tu snažím od začiatku. LDL nemá nič spoločné so vznikom ateroskleróznych plakov, keďže LDL nepoškodzuje endotelium. Bodka.

Zhrnutie

Aj napriek populárnemu presvedčeniu, aterosklerózne plaky jednoducho nepredstavujú veľké kopy tuku a cholesterolu, ktoré sa zakliesnili niekde v cieve ako blato v potrubí. Rast týchto plakov prebieha vo vnútri cievnej steny medzi vonkajšou a vnútornou vrstvou. Plaky sú komplexné útvary s množstvom komponentov, vrátane jemného svalového tkaniva, vápnika, spojovacieho tkaniva, bielych krviniek, cholesterolu a mastných kyselín. Rozrastanie plakov nastáva nie kvôli jednoduchému zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi, ale skôr kvôli nepriaznivým fyziologickým podmienkam, ktoré poškodia, alebo oslabia štruktúru cievnych stien. Faktory, ktoré to môžu mať na svedomí sú napr. nedostatočná výživa, nízka glykemická kontrola, fajčenie, psychologický stres, vysoká hladina železa, mikrobiálna infekcia, príjem trans mastných kyselín, nadmerný príjem rafinovaného cukru a s tým úzko spojená vysoká hladina inzulínu v krvi a v neposlednom rade aj nadmerný príjem omega – 6 tuku (väčšina rastlinných olejov) v nepomere k nízkemu príjmu omega – 3 tuku (rybí olej). Ukázalo sa, že všetky tieto faktory podmieňujú aterosklerózny efekt, nezávisle od zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi. Navyše, už pred rokmi bolo zistené, že skutočným dôvodom ochorenia srdca je zápal cievnej steny.

Väčšina toho, čo ste doposiaľ prečítali, je povyberané, poprekladané, pozliepané z rôznych článkov a štúdií, nad ktorými som sedel dlhé hodiny. Teraz na záver tohto dielu skúsim niečo, čo som v štúdiách nenašiel. Nemám to čím dokázať, ale pýtam sa.

Čo ak cholesterol nájdený v plakoch sa tam usádza, aby pomohol telu sa nejako vysporiadať s poškodenou cievou? Čo ak práve preto je ho tam také množstvo? Čo ak cholesterol naozaj ma protizápalové účinky a zvyšuje sa (nezávislé od stravy a príjmu saturovaného tuku ako sme si už povedali) kvôli tomu, že postrehol v tele nejaký nežiaduci, nezdravý stav? Stav, ktorý sme si sami zapríčinili ľahostajnosťou k potrebám nášho tela. Viem, príliš veľa čo ak. Ale...čo ak?

To be continued...(opäť)

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?